vineri, 12 octombrie 2007

Pentru a înţelege cu ce se mănâncă, la Chișinău a fost inaugurat Centrul NATO


În prezenţa adjunctului asistentului Secretarului General NATO, Stefanie Babst, ambasadorului României în R. Moldova, Filip Teodorescu, ministrului Apărării, Vitalie Vrabie, vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Roşca, rectorului Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Rusnac, experţilor, profesorilor şi studenţilor, pe 3 octombrie, în incinta USM, a fost inaugurat Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din R. Moldova. Centrul este o organizaţie necomercială autonomă, constituită în formă organizatorico-juridică de instituţie privată, care îşi propune să promoveze valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre RM şi NATO şi să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare RM-NATO.
Gheorghe Rusnac a mulţumit Ambasadei României la Chişinău „pentru faptul că a acceptat propunerea USM, ca acest Centru să fi e deschis anume aici”. Ministrul Apărării, V. Vrabie, a declarat că „actualmente RM cooperează cu NATO în cadrul programului individual de parteneriat şi a planului individual de acţiuni a parteneriatului, care a fost semnat de R. Moldova în 2006”. Directorul Centrului, Radu Gorincioi, s-a arătat convins că „activitatea CID NATO va deveni un sprijin şi va da un plus de valoare la dezvoltarea cercetărilor, studiilor şi la informarea corectă a societăţii civile privind problematica securităţii R. Moldova оn contextul dezvoltării în parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică”. În cadrul unei mini-conferinţe susţinută după „tăierea panglicii”, oaspetele evenimentului, Stefanie Babst, a dat de înţeles că pentru a deveni membră a NATO, RM trebuie, în primul rând, să dorească acest lucru. „NATO nu caută membri, dar parteneri siguri şi stabili în domeniile de securitate şi apărare, iar RM a dat dovadă de a fi un partener capabil”, a subliniat oficialul. De asemenea, a fost discutată şi problema neutralităţii R. Moldova.
Vicepreşedintele parlamentului, Iu. Roşca, e de părere că „statutul de ţară neutră reprezintă un fel de reţinere în politica externă a RM”, adăugând că „potrivit articolului 142 din Constituţie, statutul neutralităţii poate fi revăzut prin referendum”. În acelaşi timp, ministrul Vrabie a spus că „pe agenda Guvernului nu există problema privind modificarea statutului de stat neutru al RM”.
Tot în cadrul ceremoniei de inaugurare a Centrului NATO a avut loc premierea învingătorilor concursului „Relaţiile Moldovei cu Alianţa Nord-Atlantică: trecut, prezent şi viitor”, la care au participat jurnalişti, tineri cercetători, studenţi şi elevi.
Pentru a deveni membru NATO, R. Moldova trebuie, în primul rând, să-şi dorească acest lucru.


Ion Surdu, Coridor

Niciun comentariu: