marți, 9 octombrie 2007

GHEORGHE RUSNAC NU-ŞI VA DEPUNE CANDIDATURA PENTRU FUNCŢIA DE RECTOR AL USM




USM va avea un nou rector doar atunci când Regulamentul cu privire la ocuparea posturilor didactice şi alegerea organelor de conducere în instituţiile de învăţământ superior universitar din Republica Moldova, în urma unor modificări, va putea fi pus în practică.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, noile alegeri din cadrul instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova vor avea loca atunci când va fi încheiat procesul de reformare al acestui regulament.
Solicitat de „Coridor”, rectorul interimar al USM, Gheorghe Rusnac, a menţionat că, în prezent, nu pot avea loc alegeri în nicio instituţie de învăţământ universitar. Astfel, această situaţie, potrivit lui, cauzează, deseori, unele probleme şi apariţia diferitor zvonuri. „Guvernul Republicii Moldova vrea să facă unele amendamente pentru a modifica acest regulament şi parlamentul, la moment, examinează acest proiect de modificări”, a spus Gheorghe Rusnac.
Potrivit unor zvonuri, în urma acestor modificări, rectorii ar pute fi numiţi direct de Guvern. „Eu sper că nu va fi modificat actualul mecanism de alegere a rectorilor, în care aceştia sunt aleşi de senatul instituţiei, deoarece, astfel, vor fi încălcate normele democraţiei”, a adăugat rectorul interimar.
Rectorul interimar a mai ţinut să menţioneze că nu va mai participa la alegerile pentru desemnarea noului rector al USM, astfel nu îşi va mai depune candidatura. Totodată, nu-i exclus, ca în urma unui decret prezidenţial, Gheorghe Rusnac să devină noul ambasador al Republicii Moldova în Italia.
Conform Regulamentului, în vigoare, de alegere a conducerii unei instituţii, rectorul instituţiei de învăţământ superior universitar este ales pe bază de concurs de Senatul instituţiei respective şi confirmat în post de către Guvern.
Menţionăm că, mandatul de rector al domnului Gheorghe Rusnac a expirat pe 19 iunie anul curent.


Victor TĂNASE, CORIDOR

Niciun comentariu: